Naisten yleisimmät tulehdukset – kotitestit apuna oireiden tulkinnassa

Johdanto

Tässä kirjoitelmassamme keskitymme bakteerivaginoosin ja virtsatietulehdukseen.  Nämä ovat melko tyypillisiä naisille ja siten niillä on selvä vaikutus naisten hyvinvoinnille ja terveydelle. Vaikka näillä ei ole keskenään varsinaista yhteyttä olekaan, nämä vaivat vaikuttavat terveydentilaan ja siksi käsittelemme niitä tämän saman pääotsikon alla. 

Bakteerivaginoosi

Emätintulehduksen voivat aiheuttaa bakteerit, sienet ja virukset, mutta tavallisimpia emätintulehduksia ovat hiivasienitulehdus ja bakteerivaginoosi. Bakteerivaginoosin esiintyvyys vaihtelee maittain ja väestöryhmittäin, ja äskettäin WHO:n tekemä meta-analyysi maailmanlaajuisesta bakteerivaginoosin esiintyvyydestä lisääntymisikäisten naisten keskuudessa arvioi sen vaihtelevan välillä 23–29%. Pääasiassa seksuaalisesti aktiiviset naiset, joilla on useita seksikumppaneita ja epäsäännöllistä kondomin käyttöä näissä seksisuhteissa kärsivät bakteerivaginoosista.

Bakteerivaginoosi muodostuu, kun jotkut luonnolliset, mutta epäedulliset bakteerit kasvavat liikaa aiheuttaen bakteeriston paikallisen epätasapainon emättimessä. Oireita ovat vaalea tai harmahtava emätinvuoto, jonka haju on hieman kalamainen. Tulehdus paranee usein itsekseen, mutta se on myös helposti hoidettavissa antibiooteilla. Bakteerivaginoosi aiheuttajana on bakteerit – ei hiivasieni, joka puolestaan aiheuttaa hiivatulehduksen. Duodecimin julkaisussa bakteerivaginoosia arvioidaan olevan joka kolmannella hedelmällisessä iässä olevalla naisella jossain elämänvaiheessa, joten se koskettaa suurta määrää naisia Suomessakin. Suurella osalla tulehdus on kuitenkin kokonaan tai ainakin lähes oireeton. Joillain naisilla taas emättimen bakteeritulehdus esiintyy toistuvasti ja voi olla tai muuttua jopa krooniseksi. 

Emättimen bakteerivaginoosi ei ole sukupuolitauti eikä siis varsinaisesti tartu yhdynnässä. On kuitenkin joitain viitteitä siitä, että bakteerivaginoosi voisi altistaa tietyille sukupuolitaudeille kuten esimerkiksi klamydialle. Lisäksi bakteerivaginoosi saattaa aiheuttaa ongelmia raskauden aikana.  Toisin kuin useimmissa infektioissa voidaan todeta tietty taudinaiheuttajamikrobi infektion diagnosoimiseksi, vaginoosissa ei välttämättä ole lainkaan ”vieraita mikrobeja”, vaan oman bakteeriston tasapaino on horjunut ja jokin bakteeri valtaa alaa muilta. Nykytietämyksen mukaan anaerobiset bakteerit (happea sietämättömät) valtaavat alaa ns. hyviltä bakteereilta kuten esim. maitohappobakteereilta, laktobasilluksilta. Maitohappobakteerit tunnetaan yleensä hyvinä, terveyttä edistävinä bakteereina. Selvää tai ainakaan varmaa näyttöä ei kuitenkaan ole, voidaanko esim. maitohappobakteerivalmistein päästä eroon tai ennaltaehkäistä bakteerivaginoosia.  

Kun anaerobit ottavat tilaa happea sietäviltä bakteereilta, kuten laktobasilluksilta, emättimen bakteerimäärä lisääntyy 1000–10000-kertaiseksi ja valkovuodon pH nousee normaalista 3,8–4,0:stä yli 4,5:een. Bakteerivaginoosi voidaankin todeta emättimen pH:n avulla. H&W Biotech Oy:llä on kätevä kotitesti tähän tarkoitukseen. Emättimestä otetaan puikolla näyte, jonka pH-arvo määritetään pH-pikatestin avulla. Testin antama väri verrataan pakkaukseen värikarttaan pH:n määrittämiseksi.

Vaikka bakteerivaginoosi voi mennä itsestään ohi, voisi silti olla hyvä keskustella terveydenhuollon tai apteekin farmaseuttien kanssa. Apteekeissa on tarjolla joitain itsehoitotuotteita ja koska antibiootit ovat se yksiselitteinen parannuskeino, voi käynti lääkärissä olla paikallaan, ainakin mikäli oireet on voimakkaat, jos esiintyy kirvelyä, tai jos tulehdus on toistuva. Mikäli pH-arvo on normaali, mutta oireet jatkuvat, on lääkärin konsultaatio välttämätön.

Lähteet:

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00949/emattimen-bakteeritasapainon-hairio-bakteerivaginoosi

Nieminen P. Vulvovaginiitti. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 8.8.2023

Rongdan Chen, Rong Li, Wei Qing, Yingxuan Zhang, Zuyi Zhou, Yi Hou, Yiya Shi, Hongwei Zhou, Muxuan Chen; Review Reprod Health. 2022 Jun 13;19(1):137. “Probiotics are a good choice for the treatment of bacterial vaginosis: a meta-analysis of randomized controlled trial”

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/bacterial-vaginosis

Virtsatietulehdus 

Vaikka virtsatietulehdusta esiintyy kummallakin sukupuolella, on se selvästi tyypillisempi naisilla. Työikäisillä naisilla virtsatieinfektiot ovat 14 kertaa yleisempiä kuin miehillä. Tärkein tai yleisin virtsatietulehdus on virtsarakontulehdus. Laajemmin puhutaan kystiitistä, alempien virtsateiden kuumeettomasta infektiosta. Virtsatietulehdukset ovatkin toiseksi yleisimpiä infektioita Suomessa heti hengitystieinfektioiden jälkeen ja vuosittain hoidetaan n. 300 000 virtsarakontulehdusta. Infektion yleisyyttä kuvaa myös se, että 65 vuoden ikään tulleista naisista noin puolella on jo ollut vähintään yksi tulehdus. 

Tässä kirjoitelmassa keskitymme perusterveen aikuisen virtsatietulehduksiin.  

Virtsarakontulehdus aiheutuu, kun taudinaiheuttamiskykyisiä bakteereita pääsee esimerkiksi omasta suolistosta virtsarakkoon. Tällainen taudinaiheuttaja on useimmiten normaali maha-suolikanavan bakteeri Escherichia coli, mutta myös muut bakteeri voivat aiheuttaa tulehduksen (esim. Staphylococcus saprophyticus, klebsiellat ja Proteus-lajit kuten Proteus mirabilis). Bakteerimäärät nousevat korkeiksi tulehduksessa ja jos esimerkiksi E. coli:a on 100 000 pesäkettä muodostavaa yksikköä ml:ssa virtsaa (viljelyllä määritetty), on kyseessä selvästi tulehdus. Tulehduksen tyypillisiä oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, virtsaamispakko ja kirvely virtsatessa. 

Virtsatietulehdus on ikävä vaiva ja toimiva hoito on antibioottikuuri. Se puolestaan edellyttää käyntiä lääkärillä, laboratoriokokeissa ja taas lääkärillä. Joskus toki asia voidaan hoitaa myös etäyhteydellä. Itsehoitoehdotuksia on runsaan nesteen nauttiminen ja myös joitakin karpalovalmisteita ehdotetaan avuksi, mutta näiden valmisteiden tehon osoitukset ovat jossain määrin ristiriitaisia. 

Voisitko testata itse, onko sinulla todennäköisesti virtsatietulehdus? Tämä onnistuu helposti. Esimerkiksi H&W Biotech Oy:llä on tuotevalikoimassa CE-merkitty, itsesuoritettavaan testaukseen hyväksytty virtsatietulehdustesti. Testi on helppokäyttöinen ja tuloksen saa nopeasti. Mikäli tulos on positiivinen, voit ottaa paketin tai tuoteselosteen mukaan keskusteluun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja näin nopeuttaa oikean hoidon alkamista. Mikäli tulos on negatiivinen ja oireet jatkuvat, on syytä mennä lääkärin vastaanotolle. Kotitestillä voit myös seurata lääkehoidon vaikutusta, kunhan antibiootit ovat ehtineet vaikuttamaan. Virtsatietulehdusta on yleensä helppo hoitaa, joten ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen niin pian kuin mahdollista.

Voiko virtsatietulehdusta ehkäistä? Runsas nesteen nauttiminen laimentaa virtsaa ja virtsaaminen tapahtuu useammin, jolloin bakteerit huuhtoutuvat pois virtsateistä ja virtsarakosta ennen kuin infektio alkaa. Naisen anatomia on yksi syy, miksi tämä tulehdus on yleisempi naisilla. Yksinkertainen käytännön vinkki on, että pyyhitään edestä taaksepäin, jolloin bakteerit eivät siirry peräsuolesta virtsaputkeen. Ummetus voi aiheuttaa virtsarakon osittaista tyhjenemistä eli virtsarakko ei tyhjene kokonaan, ja bakteerit voivat lisääntyä jäljelle jääneessä virtsassa.Duodecimin käypähoito-sivuilta löytyy runsaasti tietoja ja kirjallisuusviitteitä virtastieinfektioihin liittyen: https://www.kaypahoito.fi/hoi10050#s22.