Onko se flunssaa, koronaa vai mitä?

Nuhaa, yskää, köhimistä, kuumetta, aivastelua – se on flunssa-aika käsillä. Useita viruksia on liikkeellä samanaikaisesti, eikä syytä varmuudella tiedetä, miksi tämä on niin tyypillistä varsinkin syksyllä ja näin talvella. Puhutaan kausiepidemioista, koska varsinkin tällöin virustaudit tarttuvat helposti ja aiheuttavat ns. flunssakausia tarkoittaen paitsi epämiellyttävää oloa sairastuneille, myös terveydenhuollon kuormittumista ja sairauspoissaoloja koulusta ja töistä. Syitä kausivaihteluihin on tutkittu, mutta edelleen tulokset ovat enemmänkin arvailua ja vailla kunnollista tieteellistä näyttöä. Talvella ihmiset ovat enemmän sisätiloissa, jolloin virukset voivat siirtyä helpommin ihmisestä toiseen, esim. yskimisen ja aivastelun kautta. Arvellaan myös, että kylmä, kuiva ilma voisi heikentää vastustuskykyä, jolloin virukset aiheuttavat taudin helpommin. Lukuisia tutkimuksia on tehty myös D-vitamiinin, UV-säteilyn, ravinnon ja elintapojen osalta, mutta korrelaatioita sairastumiseen on hankala todentaa. 

Kausi-influenssa (flunssa) on A ja B influenssavirusten aiheuttama akuutti hengitystieinfektio. Se on yleinen kaikkialla maailmassa, joten kylmyys ei pelkästään selitä kausiluonteisuutta. Influenssan (A ja B) oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu, kehon kivut ja väsymys, jotka sopivat myös muiden hengitystievirusten aiheuttamiin oireisiin. Muiden hengitystievirusten esim. SARS-CoV-2:n ”koronan”, rinoviruksen, hengitysteiden synsyyttiviruksen (RSV), parainfluenssa- ja adenoviruksen aiheuttamat infektiot voivat esiintyä influenssan kaltaisena sairautena ja kliininen erottaminen on hankalaa.

Kuluvana talvena Suomessa ja laajemmalti Euroopassa diagnosoidaan samanaikaisesti A ja B influenssan kanssa sekä koronaa että RS-virusta. SARS-CoV-2 on edelleen yleisin ja vakava sairaus, joka ilmenee pääasiassa 65-vuotiailla ja sitä vanhemmilla. RSV-tartunnat lisääntyivät myös loppuvuodesta ja eniten 0–4-vuotiailla lapsilla. Kausi-influenssatartunnat ja sairastumiset lisääntyivät myös ja alkuvuodesta 2024 tapausten uskotaan edelleen kasvavan. Vielä on hankala arvioida, kuinka vakava tämä kausi tulee olemaan ja kuinka hyvin tällä hetkellä saatavilla olevat rokotteet suojaavat jatkuvasti muuttuvilta viruksilta. Kaikki nämä flunssat ovat siis oireiltaan paljolti samankaltaisia, mutta diagnostisin menetelmin voidaan selvittää, mikä taudinaiheuttaja on kyseessä. Tämä saattaa olla merkityksellistä taudin leviämisen tai levittämisen kannalta. Käytännössä kaikki nämä 4 tautia ovat kohtalaisen vähäoireisia tällä hetkellä ja vaativat huomattavasti vähemmän sairaalahoitoa kuin esimerkiksi koronapandemian aikana. Myös esimerkiksi koronaan kuolleisuus on alentunut pandemian ajoista.

ECDC (European Centre for Disease Prevention) julkaisi joulukuussa uutisia (15.12.2023; Epidemiological update by ECDC), joissa kehotetaan maita ryhtymään toimiin hengitystievirusten tai yleisemmin -patogeenien vaikutusten vähentämiseksi Euroopassa kuluvana talvena. ECDC tiedottaa, että hengitystiesairauksien perusterveydenhuollon käynnit ja konsultaatiot kasvoivat vähitellen syyskuusta 2023 lähtien. Näin ollen ECDC suosittelee jäsenvaltioita varautumaan mahdolliseen tarpeeseen lisätä ensiavun ja teho-osaston kapasiteettia. Onneksi voidaan hyödyntää erilaisia toimenpiteitä, jotka voivat pelastaa ihmishenkiä, vähentää terveydenhuollon ylikuormitusta sekä myös pitävät kurissa jatkuvasti kasvavia kustannuksia. Näitä ovat rokotukset, edelleen koulutuksen ja tietoisuuden vahvistaminen, infektio- ja valvontatoimenpiteet esim. maskien käyttö, pikatestaukset ja viruslääkkeiden käyttö.

Pitääkö selvittää taudinaiheuttaja? ECDC:n suositusten ja ihan terveen järjenkin pohjalta, taudinaiheuttajan selvittäminen on hyödyksi varsinkin näiden flunssien leviämisen ja tartuttamisen hillitsemiseksi. Menetelmät siihen ovat helposti saatavilla. YLE:n uutiskirjoituksissa 12.1.2024 mainittiin, että Hengitystieinfektioiden pikatesti maksaa Satakunnan hyvinvointialueelle 38,50 euroa ja arvioitu testausmäärä alueella on 5000 testiä. Ilmeisesti ko. hinta käsittää myös työvoimakustannukset ja yleiskustannukset, joten sinällään ei kyseessä ole suuri investointi. Mutta huomioitava on myös se, että vaikka kyseessä on laboratorion ulkopuolella tehtävä ns. vieritestaus, on testin suorittamiseksi kuitenkin käytettävä terveydenhuollon resursseja. Edullisin vaihtoehto on itsesuoritettava testaus.

Koronan huippuvuonna, 2022, Suomessa tapauksia diagnosoitiin n. 1,2 miljoonaa. Influenssan (A + B) esiintyvyys on normaalisti 30 000-40 000 tapausta/vuosi ja RSV alle 10 000 tapausta/vuosi. Influenssat laskivat merkittävästi v. 2021 ehkä liikkumisen rajoittumisesta ja maskien käytöstä johtuen. RSV:n osalta ei ole vuositasolla näkyvissä vastaavaa vaikutusta, vaikka RSV huipun ajankohta poikkesi ns. normaalista. Tapausmäärät on katsottu ”THL:n Tartuntatautirekisterin tilastotietokanta – tapaukset”. 

Tietoa näistä viruksista:

  • Aiheuttavat samankaltaisia oireita ja samanlaiset tartuntakanavat
  • Muuntuvat herkästi, korkea mutaatiofrekvenssi
  • 1-nauhaisia RNA-viruksia
  • Suomessa rokote saatavilla näitä viruksia vastaan
  • SARS-CoV-2 (koronavirus) esiintyy kaikissa ikäryhmissä, tartuntoja eniten 20-29-vuotiailla (liikkuminen); vakavimmat vanhimmissa ikäluokissa
  • Influenssa esiintyy kaiken ikäisillä, hankalin vanhemmilla ja perussairailla
  • RSV yleisin (eniten todettu) lapsilla, 0-4 -vuotiaat

Vaikka flunssakausi tuo mukanaan omat haasteensa, voimme kuitenkin yhdessä hillitä virusten leviämistä välttämällä kontakteja sairaana ja käyttämällä kasvomaskia tarvittaessa. Erilaisten hengitystieinfektioiden oireet voivat muistuttaa toisiaan, mutta kotitesteillä voimme selvittää nopeasti  taudinaiheuttajan ja ryhtyä tarvittaviin toimiin. Vaikka tilanteen tarkka ennustaminen flunssakauden etenemisestä voi olla haastavaa, jokaisen oma panos rokottautumisen ja kotitestien teon myötä  auttaa kohdentamaan resursseja ja suojelemaan etenkin riskiryhmäläisiä. Jatketaan siis yhdessä toimimista terveytemme hyväksi ja pidetään huolta toinen toisistamme.

Lähteet:

15.12.2023; Epidemiological update by ECDC

THL:n Tartuntatautirekisterin tilastotietokanta – tapaukset

WHO: https://www.who.int/europe/news-room/events/item/2023/09/29/default-calendar/keeping-safe-from-covid-19–influenza–and-respiratory-syncytial-virus-(rsv)-this-autumn-and-winter.-protecting-lives.-strengthening-health-systems