Hormonitoiminta on naisilla monimutkainen ja iän myötä muuttuva prosessi, jolla on olennainen vaikutus sekä mieleen että kehoon. Tasapainoinen hormonitaso on tärkeä tekijä naisen hyvinvoinnille, vaikuttaen merkittävästi terveydentilaan ja elinvoimaisuuteen. Hormonit toimivat kehon viestintäjärjestelmänä, luoden yhteyksiä solujen ja kehon eri osien välillä.
Hormonaalisen tasapainon löytäminen ja sen ylläpitäminen voi olla haasteellista, mutta liikunta, oikeanlainen ravitsemus ja terveydenhuolto ovat avainasemassa tasapainon saavuttamisessa ja ylläpitämisessä.
Kehomme viestii meille, kun jokin ei ole kohdallaan, ja näihin merkkeihin reagoiminen nopeasti voi vähentää vakavampien terveysongelmien riskiä. Havaitsetko itselläsi seuraavia oireita: epäsäännölliset kuukautiset, väsymys, hiustenlähtö tai -kasvun muutokset, unihäiriöt kuten kuumat aallot tai yöhikoilu, selittämätön painonnousu tai laihdutuksen vaikeudet, tai silmien kuivuminen? Nämä voivat olla merkkejä hormonaalisesta epätasapainosta. On tärkeää selvittää näiden oireiden syyt ja korjata ne mahdollisuuksien mukaan. Autamme sinua arvioimaan hormonaalista tilaasi, jotta voit hallita hormonitasapainoasi tehokkaammin.
Tässä kirjoitelmassa keskitymme follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) ja kilpirauhasta stimuloivan tyreotropiini hormonin (TSH) rooliin naisten terveydelle. Käsittelemme myös sitä, kuinka voimme helposti seurata näiden kahden hormonin tasoa elimistössämme.
Follikkelia stimuloiva hormoni (FSH) on aivolisäkkeen etulohkosta lähtöisin oleva glykoproteiini, joka naisilla stimuloi munarakkuloiden kehittymistä ja on siten kriittinen hormoni vaikuttaen merkittävästi seksuaaliseen kehitykseen ja lisääntymiseen. FSH-pitoisuus tulee suhteuttaa ikään ja kuukautiskierron vaiheeseen. Lapsilla FSH-tasot ovat tyypillisesti alhaiset. FSH:n tärkeä tehtävä on kuukautiskierron säätely stimuloimalla munasarjojen kasvua ja munasolujen valmistautumista ovulaatioon. Normaalit FSH-tasot kuukautiskierron aikana vaihtelevat välillä 1,4-16,7 mIU/ml (IU/l) ollen korkeimmillaan ovulaatiohuipussa.
Jos keskeisintä naissukupuolihormonia, estrogeenia on vähän, aivolisäke erittää enemmän FSH:tä ja sen määrä elimistössä kasvaa. Vaihdevuosioireet liittyvät munasarjojen estrogeenituotannon vähenemiseen ja tyypillisimpinä oireina ovat kuumat aallot ja unihäiriöt. Menopaussin FSH-taso on korkea, yleensä välillä 25,8-134,8 mIU/ml estrogeenitason ollessa jo hyvin alhainen.
Helposti pissanäytteestä tehtävä FSH pikatesti on kromatografinen immunomääritys follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) kvalitatiiviseen määrittämiseen virtsasta vaihdevuosioireiden diagnosoinnin tueksi. Testiä tehdessä täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että normaalissakin kierrossa FSH nousee kierron puolivälissä ja tämän takia tulos on syytä varmistaa tulos tekemällä useampi testi (2-4 kpl) ja pitäen testien välillä 1-2 viikkoa. H&W FSH -kotitestipakkaus sisältää tästä syystä 2 testiä, ja on saatavilla hyvin varustetuista apteekeista ympäri Suomen.
Entä sitten, jos testi yhdessä tuntemusten, oireiden ja iän kanssa vahvistaa, että vaihdevuodet ovat alkaneet? Mikäli oireet eivät hankaloita elämää, niin terveydenhuollon puoleen ei ole syytä kääntyä, mutta oireita voi kuitenkin lievittää apteekin itsehoitotuotteilla. Jos oireet hankaloittavat elämää, on syytä kääntyä terveydenhuollon puoleen. Myös tietyt ravintolisät voivat lievittää vaihdevuosien oireita, ja apteekissa farmaseutit voivat neuvoa ja suositella sopivia tuotteita. Tuoreessa Nature Review Neurology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että perimenopausaalisilla ja postmenopausaalisilla naisilla on suurempi riski sairastua Alzheimerin tautiin (AD) verrattuna samanikäisiin miehiin, mikä korostaa FSH:n vaikutusta naisten mielenterveyteen. Tutkimus korostaa FSH-tasojen seurannan merkitystä naisten terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisen kannalta.
Kilpirauhasta stimuloiva hormoni (TSH), tyreotropiini, on keskeinen hormoni naisten terveyden kannalta. Se toimii ensisijaisena kilpirauhasen toiminnan indikaattorina ja sillä on keskeinen rooli kehon endokriinisessä järjestelmässä eli hormoneita tuottavien rauhasten verkostossa. Tärkeimmät kilpirauhasen erittämät hormonit ovat tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3) ja tätä hormonituotantoa säätelee aivolisäkkeen erittämä tyreotropiini (TSH). Kilpirauhashormonit säätelevät aineenvaihduntaa, kasvua, kehitystä, kehon lämpötilaa ja monia muita elimistön toimintoja kuten sydän- ja verisuoni- ja hengitystoimintaa. Järjestelmä toimii aivolisäkkeen käynnistämällä ns. takaisinkytkentäsilmukalla.
Aivolisäkkeen mekanismien avulla seurataan kilpirauhashormonien pitoisuutta veressä. Hormonien väheneminen saa aivolisäkkeen vapauttamaan TSH:ta, mikä puolestaan aktivoi kilpirauhasta lisäämään hormonien tuotantoa. Vastaavasti, jos kilpirauhashormonitasot ovat koholla, aivolisäke vähentää TSH:n eritystä, jolloin kilpirauhashormonien tuotanto vähenee. Tämä dynaaminen tasapaino varmistaa, että kehon aineenvaihduntaprosessit pysyvät vakaina.
TSH-määritys on luotettava menetelmä kilpirauhasen vajaatoiminnan havaitsemiseen. Tyypillisesti normaali TSH-taso, joka vaihtelee välillä 0,5-5,0 mIU/l, viittaa terveeseen kilpirauhasen toimintaan. Kohonneet tyreotropiini eli TSH-tasot osoittavat yleensä kilpirauhasen vajaatoimintaa. Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat väsymys, käsien puutuminen ja pistely, selittämätön painonnousu, masennus, tiheät ja runsaat kuukautiset sekä vähentynyt kiinnostus seksiin. Matalat TSH-tasot viittaavat kilpirauhasen liikatoimintaan ja siten liialliseen kilpirauhashormonien tuotantoon. Aivolisäke siis vähentää TSH:n tuotantoa hormonaalisen tasapainon ylläpitämiseksi. Kilpirauhasen liikatoiminnan oireita ovat nopea sydämen syke, ahdistuneisuus, selittämätön laihtuminen, ripuli, turvotus ja niskan laajentuminen kilpirauhasen suurenemisesta.
Hyvin varustetuista apteekeista saatavilla oleva kvalitatiivinen H&W TSH -kotitesti tarjoaa helpon, nopean ja edullisen tavan arvioida TSH-tasoa. Testissä käytetään pientä määrää sormenpäästä otettavaa verinäytettä. Positiivinen testitulos tarkoittaa, että veren TSH-taso on normaalia korkeampi (> 5 mIU/L). Suosittelemme siinä tapauksessa käyntiä lääkärin vastaanotolla tai terveydenhuollon ammattilaisten kanssa keskustelua lisäohjeiden saamiseksi. Testi voi auttaa merkittävästi kilpirauhashormonien epätasapainon varhaisessa havaitsemisessa helpottaen oikea-aikaista tarkempaa tutkimusta ja kilpirauhasen toimintaan liittyvien terveysongelmien tarkempaa selvitystä ja hoitoa.
Kirjallisuutta:
1. Sarah Lemprière, FSH provides link between menopause and AD. Nature Reviews Neurology, volume18, page251 (2022)
2. Segarra I, Menárguez M, Roqué MV.Women’s health, hormonal balance, and personal autonomy. Front Med (Lausanne). 2023 Jun 30;10.
3. What are Normal Thyroid Hormone Levels? https://www.uclahealth.org/medical-services/surgery/endocrine-surgery/conditions-treated/thyroid/normal-thyroid-hormone-levels
4. Thyroid-Stimulating Hormone (TSH) Levels. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23524-thyroid-stimulating-hormone-tsh-levels